Anropsstyrd närtrafik

Landsväg

Anropsstyrd närtrafik gör det möjligt att åka med Länstrafiken till och från landsbygd och mindre orter. Närtrafiken är öppen för alla, oavsett om du bor på adressen eller om du är besökare. Även turister som till exempel anländer med buss till Askersund, kan alltså använda närtrafiken för att nå ett besöksmål på landsbygden.

I Askersunds kommun finns närtrafikhållplatser i Askersund. En resa måste ha en närtrafikhållplats i ena änden och en adress på landsbygden i den andra. Vilket område som är tillgängligt framgår av kartan på Länstrafikens webbplats, se länk.

Bokning av resor sker via Länstrafikens beställningscentral, se kontaktuppgifter.

Du blir hämtad vid den adress du har uppgett vid bokningen i det serviceresefordon som är tillgängligt när du ska resa. Det kan vara antingen en mindre buss eller en personbil som hämtar dig.

Du kan resa med Närtrafiken på vardagar inom dessa tidsintervall:

  • Dagtid: Helgfri måndag - fredag klockan 09.00-14.30
  • Kvällstid: Helgfri måndag - torsdag klockan 17.30-21.00
  • Helger: Lördag-söndag klockan 10.00-16.00

Undantag från "närmaste närtrafikhållplats"

Om du utgår från landsbygden och din närmaste närtrafikhållplats ligger i en annan kommun så kan du välja att i stället åka till närmaste närtrafikhållplats i den egna kommunen.

Om du skall åka från en närtrafikhållplats till en plats på landsbygden kan du åka från den närtrafikhållplats som ligger närmast slutmålet. Om denna ligger i en annan kommun kan du välja att åka från den närtrafikhållplats i den egna kommunen, som ligger närmast slutmålet.

Läs gärna mer på Länstrafikens hemsida, se länk.

Trevlig resa!

Sidansvarig: Heléne Albrektsson |

Uppdaterad: 2023-03-13