Dricksvatten

Skålade händer med vatten, vattnet droppar ner mellan händerna

Från vattenverken i Askersunds kommun levereras under ett år nästan en miljon kubikmeter vatten till alla abonnenter.

De flesta i Askersunds kommun får sitt dricksvatten från Vättern. Det är bra råvatten av hög kvalitet. Några mindre orter i kommunen har egna vattentäkter med grundvatten. Allt dricksvatten vi levererar håller efter behandling i våra vattenverk en mycket hög kvalitet.

Vi använder cirka 140 liter vatten per person och dygn till att duscha, spola på toaletten, diska, tvätta, laga mat och vattna växter både inne och ute i trädgården. På ett år blir det för de flesta hushåll cirka 150 kubikmeter.

Vi har i dagsläget inga problem med vattenförsörjningen i vår kommun. Men även om tillgången på vatten är god i vår kommun är det ändå bra att vara sparsam med vattnet och tänka till lite hur vi använder det.

Vatten kostar och även om råvatten kan tyckas vara en billig råvara eftersom Vättern är stor. Men det är många beståndsdelar som måste till innan man får sitt dricksvatten i kranen och det är dem man egentligen betalar för. I verksamheten ingår vattenverk, ledningsnät, avloppsreningsverk samt drift och underhåll av hela verksamheten. Allt detta säkerställer att vi även fortsättningsvis kan få rent vatten i kranen!

Vattnets hårdhetsgrad mäts i tyska grader vilket skrivs i °dH. Vattnet brukar sägas vara hårt vid 10°dH eller högre, och mjukt om det är under 5°dH.

För dricksvatten saknar det här betydelse men ett hårt vatten ger vid uppvärmning mera kalkavlagringar i hushållsmaskiner. Med ett mjukare vatten behöver man inte använda lika mycket disk- och tvättmedel men om det är alltför mjukt kan det till exempel bli rostangrepp i ledningarna.

Vattnets hårdhet vid kommunens vattenverk

När du tvättar kan det vara bra att känna till vattnets hårdhet (tyska grader / ºdH). Nedan ser du vilken hårthet vattnet från ”ditt” vattenverk har, så att du kan dosera rätt mängd tvättmedel.

  • Åsbro 5-6
  • Zinkgruvan 3,5
  • Mariedamm 6
  • Hela kommunen i övrigt 2,7

Skala för vattnets hårdhet

  • 0-2 Mycket mjukt
  • 2-5 Mjukt
  • 5-10 Medelhårt
  • 10-20 Hårt
  • 20- Mycket hårt


Det kan ibland inträffa att vattnet är brunt och/eller grumligt. Avlagringar kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten ändras, till exempel vid vattenavstängning och underhållsspolning av ledningsnät. Vattnet är inte farligt att dricka, men kontakta VA-avdelningen om det fortfarande är grumligt efter en rejäl renspolning.

Livsmedelsverket är central myndighet för alla frågor som rör dricksvatten och andra livsmedel. Vi tar väldigt många prover på dricksvattnet allt enligt de föreskrifter som livsmedelsverket ger ut. Så vi vet att vattnet är hälsosamt och rent. Om vi skulle få ett provsvar som säger något annat vidtar vi direkt åtgärder. En vanlig åtgärd är kokningsföreläggande för att säkerställa kvaliteten.
Via knappen nedan kan du läsa mer:

Vattenmätning hos abonnenter sker med vattenmätare som vi från VA-avdelningen sätter upp och kontrollerar. Mätaren ska vara tillgänglig för byte och avläsning. Mätaren är VA-enhetens egendom men fastighetsägaren ansvarar för att den inte utsätts för kyla eller yttre påverkan och att ventiler och kopplingar har god funktion.

En gång per år sänds ett självavläsningsbrev ut till alla abonnenter för avläsning av vattenmätaren. Det är bra om man läser av sin vattenmätare flera gånger per år, speciellt om man är nybliven husägare. Meddela avläsningen till Sydnärkes Kommunalförbund så regleras förbrukningen på nästföljande faktura. Man riskerar annars att få betala en högre avgift i slutet på året om man förbrukat mer vatten än tidigare ägare. Det är viktigt att vi får in svaren för att kunna göra en korrekt debitering. Ring gärna Sydnärkes kommunalförbund om ni anser att debiteringen har blivit fel.

Debitering av VA-abonnemang sker varje månad.

VA-verksamheten är avgiftsfinansierad till 100 procent. Inga skattemedel går till verksamheten. Inte heller förs några VA-medel över till den skattefinansierade verksamheten.

Lagen om allmänna vattentjänster (2006:412) reglerar vår verksamhet. Kommunfullmäktige beslutar om vatten- och avloppstaxa samt ABVA (Allmänna bestämmelser för användande av Askersunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning) med information till fastighetsägare.

Livsmedelsverket styr via Livsmedelslagen den verksamhet som omfattar produktionen av dricksvatten som levereras ut i det allmänna ledningsnätet. Lagen styr den provtagning som skall ske enligt förutbestämda provtagningsprogram och intervaller.

Kommunfullmäktige beslutar om vatten- och avloppstaxa samt ABVA (Allmänna bestämmelser för användande av Askersunds kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning) med information till fastighetsägare.

Så här ska mätaren placeras

Mätaren monteras horisontellt i fast förankrad mätarkonsol och förses med avstängningsventiler på båda sidor.

  • Belyst, lätt tillgänglig och omedelbart innanför ytterväggen.
  • Skyddad från frost, onormal uppvärmning och åverkan.
  • På vägg och över golv som tål spill och läckage.
  • Det är lämpligt att det finns ett golvavlopp. Utrymmet bör vara väl ventilerat för att undvika fukt och mögelskador.
  • Ett utrymme på 600 mm framför och 700 mm ovanför vattenmätaren måste vara fritt från alla föremål.
  • Om vattenmätaren behöver tas ned på grund av frostrisk eller av annan orsak måste fastighetsägaren anmäla detta till huvudmannen (0583-810 00) som mot ersättning tar ned och senare sätter upp mätaren.

Observera att bestämmelserna även gäller äldre installationer.

Sydnärkes Kommunalförbund 0582-68 57 00 eller via e-post info@kf.sydnarke.se

Kundtjänst är öppen måndag - fredag klockan 08.00 - 15.00

Kontakt

Tekniska förvaltningen

E-post: tekniska.forvaltningen­@askersund.se

Telefon: 0583-810 00

Postadress:
Tekniska förvaltningen
Askersunds kommun
696 82 Askersund

Besöksadress:
Fredbergavägen 3

Hjälpte informationen på den här sidan dig?