Olika sätt att rösta

Utlandsröstning med hjälp av pass.

Vallokal

På ditt röstkort står det vilken vallokal du kan rösta i och vallokalens öppettider. Se kartor till din vallokal på Valmyndighetens hemsida.

Förtidsröstning

Du kan också före eller under valdagen rösta i förtidsröstningslokal. Förtidsröstningen startar den 22 maj och är öppen varje dag fram till och med valdagen 9 juni. Du kan rösta i alla förtidsröstningslokaler i hela Sverige. Se alla Sveriges förtidsröstningslokaler på Valmyndighetens hemsida.

Rösta med bud

Har du inte möjlighet att ta dig till en vallokal eller förtidsröstningslokal på grund av sjukdom, ålder, funktionsnedsättning eller är intagen på häkte eller kriminalvårdsinstans, har du möjlighet att rösta med hjälp av ett bud. Bara vissa personer kan vara bud, läs mer om detta på Valmyndighetens hemsida. Särskilt material behövs för budröstning, detta finns att hämta i kommunhuset eller beställa på Valmyndighetens hemsida. Valsedlar kan hämtas på alla ställen där man kan rösta eller beställa direkt från partierna.

Ambulerande röstmottagning

Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan din kommun ordna med ambulerande röstmottagare. Ambulerande röstmottagning betyder att röstmottagare kommer till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Kontakta kommunens valkansli (se kontaktuppgifter nedan) för mer information. Ambulerande röstmottagare finns att boka under perioden 22 maj-9 juni. På valdagen kan bokning ske fram till kl. 16.00.

Hjälp vid röstning i lokal

Du som har en funktionsnedsättning eller liknande och inte själv kan göra i ordning din röst kan be en röstmottagare om hjälp. Röstmottagaren följer då med dig bakom skärmen. Du kan få hjälp med att till exempel stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat.

Röstmottagarna har tystnadsplikt och får inte berätta för någon vad du har röstat på. Du får också ta med dig någon annan bakom skärmen för att hjälpa dig att rösta, till exempel en ledsagare eller personlig assistent. Läs mer på Valmyndighetens hemsida.

Utomlands

Du som befinner dig utomlands när det är val kan rösta från utlandet. Du kan antingen brevrösta eller rösta på många ambassader eller konsulat. För att förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat måste du ha med dig en id-handling. Röstmottagningen sker under en begränsad tidsperiod och öppettiderna kan variera. Röstmottagningen avslutas på olika tidpunkter i olika länder beroende på att rösterna måste hinna transporteras till Sverige innan valdagen. Du kan alltså inte rösta på valdagen i utlandet. Läs mer på Valmyndighetens hemsida.

Kontakt

Stina Moberg
Valsamordnare

E-post: stina.moberg@askersund.se

Telefon: 0583-810 09

Matilda Persson
Valsamordnare

E-post: matilda.persson@askersund.se

Telefon: 0583-810 12

Valkansliet

E-post: valnamnden@askersund.se

Valtelefon 22/5-9/6: 0583-810 10

Postadress:
Valnämnden
Askersunds kommun
696 82 Askersund

Besöksadress:
Stöökagatan 8

Hjälpte informationen på den här sidan dig?