Psykisk funktionsnedsättning

Stöd i den egna bostaden kallas ofta boendestöd och beviljas som ett bistånd enligt 4 kapitlet 1 § socialtjänstlagen (SoL). Du kan beviljas boendestöd om du är mellan 18-65 år och bor i eget boende, har en psykisk funktionsnedsättning som pågått en längre tid eller en intellektuell funktionsnedsättning och/eller diagnos som tillhör autismspektrumtillståndet.
Boendestöd är en praktisk, pedagogisk och social insats för personer med funktionsnedsättning och den syftar till att underlätta för den enskilde att hantera sin vardag. De insatser som du kan beviljas är till exempel boendestöd, sysselsättning i form av dagverksamhet eller kontaktperson.
Om du behöver stöd i din vardag kan du vända dig till biståndshandläggare som gör en bedömning utifrån ditt behov, se kontaktuppgifter nedan samt länk till ansökan.
Insatsen boendestöd syftar till att stärka förmågan att klara vardagen i bostaden och ute i samhället. Insatsen är ett stöd i den dagliga livsföringen, riktat till särskilda målgrupper som till exempel personer med funktionsnedsättning. Boendestöd kan även omfatta aktiviteter utanför boendet och genomförs ofta tillsammans med boendestödjare. Arbetet bygger på en fungerande relation och kontinuitet mellan den enskilde och boendestödjaren.
Boendestöd ska präglas av hög grad av delaktighet. Boendestödjaren stödjer den enskilde i att planera, genomföra och vara delaktig i vardagssysslorna. Boendestödjaren arbetar med, inte åt, den som behöver stöd. En boendestödjare kan också stödja den enskilde vid kontakter med myndigheter och vid behov följa med personen på aktiviteter. Boendestöd passar den som klarar större delen av vardagen själv och har ett behov av stöd. Stödet är anpassat efter individuella förmågor hos den enskilde. Insatsen är kostnadsfri.
Några exempel på stöd kan vara:
- Genomföra dagliga rutiner som att ta hand om hemmet och sköta hushållssysslor
- Sköta hälsa och personlig vård
- Hjälp att bryta isolering och få hjälp att bli en del av sociala sammanhang, eller att bibehålla nätverk
Dagverksamheten är en plats för sysselsättning riktad till dig med långvarig psykisk funktionsnedsättning. Verksamheten utgår från dina styrkor och stödjer dig i att våga ta nya steg i det du vill utveckla. På den dagliga verksamheten deltar du i olika aktiviteter utifrån din funktionsförmåga.
Kontaktperson är ett personligt stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning som saknar gemenskap med andra, till exempel i arbetslivet eller på fritiden. Insatsen kontakperson vänder sig till den som är eller riskerar att bli socialt isolerad.
Kontakt
Biståndshandläggare LSS och Socialpsykiatri
Telefon: 0583-812 99
Reception
Telefon: 0583-820 50
E-post: bistandshandlaggare@askersund.se
Besöksadress:
Lilla Bergsgatan 10 A
Postadress:
Socialförvaltningen
Askersunds kommun
696 82 Askersund
Kontakt
Individ- och familjeomsorgen
Besöksadress:
Lilla Bergsgatan 10 A
Receptionens öppettider:
Måndag 13.00-14.30, Tisdag Stängt, Onsdag 13.00-14.30, Torsdag 13.00-14.30, Fredag 10.00-12.00
Dag innan röd dag och klämdagar följer receptionen kommunens huvudväxels öppettider.
Telefon: 0583-820 50
Telefontid: Måndag-Torsdag 08.00-16.00, Fredag 08.00-15.00
E-post: ifo@askersund.se
Postadress:
Socialförvaltningen
Askersunds kommun
696 82 Askersund
Hjälpte informationen på den här sidan dig?