Smedsgården

Skiss på nytt vård- och omsorgsboende

Efter sommaren 2020 är Askersunds nya vård- och omsorgsboende färdigt för inflytt. Det nya huset ägs av Länsgården Fastigheter AB och kommer att hyras
av Askersunds kommun, som i sin tur hyr ut lägenheterna efter biståndsprövning.

Det nya boendet präglas av ett tydligt fokus på en kvalitativ boendemiljö. Varje lägenhet är i första hand en bostad, och de som bor där är hyresgäster. Bostaden ska vara en fungerande arbetsplats för vård och omsorg, men boendekvaliteten står i fokus.

Hela huset tillgodoser kraven på dagens välfärdsteknik, och står väl rustat för
framtidens innovationer. Marge Arkitekter har stor erfarenhet av att rita vård- och omsorgsboenden och har även ritat det prisbelönade vård- och omsorgsboendet Trädgårdarna i Örebro.

Varje lägenhet har hall med pentry, ett rum med vardagsrumsdel och sovrumsdel, samt ett badrum. Vissa av väggarna är tapetserade för att skapa trivsel. Fönstren är låga, så man även från sängen kan ha koll på väder och vind.

Åtta lägenheter bildar en boendeenhet som delar på gemensamma ytor. En annan av projektets visioner har varit att jobba bort korridorer, och istället skapa hallkänsla mellan lägenheterna.

För att skapa en småskalighet bryts husfasadens linjer av gångstråk, ljusrum och innergårdar. Boendet har omedelbar närhet till vårdcentral, folktandvård, dagverksamhet för äldre och korttidsvård.

Till höger på sidan finns en broschyr i pdf-format med mer information om det nya vård- och omsorgsboendet.

I slutet av november presenterades namnet på det nya boendet. Valet föll på namnet Smedsgården.

Sidansvarig: Marie Karlsson |

Uppdaterad: 2021-07-23